Jak hnojit vodní rostliny

28.03.2014 17:37

Vodní rostlinyNa jaře je ideální čas na hnojení vodních rostlin, pěstovaných v okrasných jezírkách na zahradách čím dál většího počtu fandů jezírkářství. Vyšší vodní rostliny se právě teď na konci března probouzejí k životu, a pokud tedy chceme vodní rostliny přihnojovat, máme teď ideální čas.

Na trhu existuje samozřejmě celá řady vysoce sofistikovaných ( minimálně podle návodů ) hnojiv na vodní rostliny. Pořídit je samozřejmě můžete,ale budou obsahovat patrně velkou část jednoho po léta používaného druhu hnojiva, používané v zemědělství už po desetiletí. Jedná se o mletou rohovinu

Mletá rohovina

Mletá rohovina se na hnojení používá už dlouho. Jako hnojivo se vyznačuje vysokým obsahem dusíku ( kolem 15%) a vysokým zbytkovým podílem organických látek, které zlepšují vlastnosti půdy i její mikrobiologii.   Díky svému opravdu přírodnímu původu dochází k jejímu pomalému rozkladu, a nedochází k poškození rostlin při uvolnění naráz, jak se tomu děje u průmyslově vyráběných hnojiv.  Používá se běžně i na zelenu - třeba jako hnojivo na papriky, na ovocné stromy i okrasné rostliny.  Pro hnojení vodních rostlin se obvykle přidává do substrátu, v poměru cca 1 ku 30, a to především na hnojení leknínů a jiných kvetoucích vodních rostlin.

Pozor na řasy

Nezapomeňte na jednu věc - stejně, jako hnojením pomáháte růstu vodních rostlin, pomáháte i růstu zelených řas. Jejich životní nároky jsou velmi podobné, a může se stát, že po nahnojení dojde k jejich nadměrnému výskytu. Je tedy třeba se zamyslet, zda je pro nás důležitější v jezírku dosahovat čisté vody bez řas, nebo krásně kvetoucích leknínů a modrásek, s trochu horší kvalitou vody.